Contactlenzen

Er zijn tal van redenen om contactlenzen te willen gebruiken. Een bril kan veel ongemak geven. De glazen kunnen bijvoorbeeld beslaan. Bij sommige beroepen kan een bril erg in de weg zitten. Misschien heeft u een hoge sterkte, wisselt u graag met uw zonnebrillen, of vind u het gewoonweg mooier. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom contactlenzen een goed idee zijn.
Vrijwel iedereen is geschikt voor contactlenzen. Je moet vooral verantwoord met lenzen kunnen omgaan.
Wanneer u contactlenzen komt aanmeten, zullen wij niet alleen uw sterktes opmeten, maar ook de maten van uw ogen. We zullen ook naar de gezondheid kijken van uw ogen. Met al deze onderzoeken kunnen we u adviseren welke lenzen voor uw gebruik en ogen geschikt zijn. We hebben een aantal mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Een one-size-fits-all-shirt past lang niet iedereen. Zo is dat ook bij contactlenzen. Maand- en daglenzen zijn ook meestal one-size-fits-all. Daardoor zal ook niet iedereen zo'n lens prettig dragen. Contactlenzen zijn daarom ook precies af te stemmen op uw ogen. Daardoor zijn ook hele hoge sterktes, met wellicht sterkere cilinders of hogere leessterktes, prima te corrigeren.
De meesten van onze zachte maatlenzen gaan drie maanden mee. Dan moet u weer een vers paar aanbreken. Ook bij deze lenzen is dagelijks onderhoud van belang. Wij zullen u alles vertellen wat u moet weten, wanneer u deze bij ons laat aanmeten.

Bij het gebruik van daglenzen vervang je, zoals de naam het al zegt, iedere dag je lenzen. ‘s Ochtends haal je een lens uit de verpakking en ’s avonds verdwijnt de lens in de prullenbak. Deze lenzen zijn geschikt voor dagelijks gebruik, maar ook voor zo nu en dan.
Daglenzen zijn een goede oplossing voor mensen die graag willen wisselen tussen bril en lenzen. Voor tijdens de vakantie, een dagje uit, wanneer u sport. Wellicht voor tijdens uw zakenreis. De lenzen nemen weinig ruimte in uw tas in. U hoeft immers geen flessen lenzenvloeistof mee te nemen. Ook als reserve naast uw maand- of vormstabiele lenzen zijn daglenzen handig.
Daglenzen zijn een hele hygiënische oplossing, doordat je iedere dag een nieuwe lens pakt en inzet. Je loopt met deze lenzen daardoor veel minder risico op infecties en beschadigingen aan het oog. Gaat er een keer een lens stuk? Dan kunt u zo een nieuwe pakken!

Maandlenzen gaan, zoals het woord al doet vermoeden, één maand mee. Of je deze lenzen nu elke dag die maand gebruikt, of eens per week, aan het eind van die maand zijn ze aan vervanging toe.
Maandlenzen hebben meer aandacht nodig dan daglenzen, omdat je ze vaker gebruikt. Dat betekent dat je ze dagelijks goed moet onderhouden.
Deze one-(or two-)size-fits-all lenzen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Bij de lensaanmeting zullen wij kijken wat voor uw ogen het beste advies is.
Ook kleurlenzen zijn bij ons verkrijgbaar, deze zijn meestal als maandlenzen te gebruiken. Leuk voor een feestje!

Vormstabiele lenzen worden nog vaak harde lenzen genoemd. Echter zijn ze lang zo hard niet meer. Daardoor zijn ze comfortabel te dragen, maar hebben ze nog wel een wat langere gewenningsperiode dan zachte lenzen nodig.
Net als de zachte maatlenzen, worden deze lenzen helemaal op uw ogen afgestemd. Hoge sterktes en bijzondere oogafwijkingen zijn vaak geen probleem bij deze lenzen.
Vormstabiele lenzen geven een kleinere kans op gezondheidsproblemen aan uw ogen. Mits u ze goed onderhoudt, uiteraard. Ook houden deze lenzen verandering van sterkte meer tegen. Dat maakt deze lenzen ook ideaal bij kinderen.

Lezen met contactlenzen

Multifocale contactlenzen bestaan al enige tijd, en wordt nog steeds doorontwikkeld.

Multifocale lenzen zijn erg geschikt voor mensen die op een punt in het leven zijn gekomen dat de lettertjes op de verpakking van etenswaren en het nieuws op de telefoon lastiger geworden zijn.

Bij een multifocale lens ziet u scherp voor in de verte, met het autorijden bijvoorbeeld, maar ook met het lezen van een menukaart. Er zit vaak wel een periode van gewenning aan. Multifocale lenzen zijn bij ons in alle bovenstaande type contactlenzen te krijgen.

Naast multifocale contactlenzen zijn er meer manieren om leesproblemen op te lossen met contactlenzen. Per persoon kan het verschillen wat het meest geschikt is. U kunt hiervoor bij ons langskomen, zodat we u kunnen informeren.