Ontmoet Gina, onze audicien

Gina van Dijk, Hoorpartners. Al 24 jaar in het audiciensvak en geen moment spijt

De gekozen hbo-opleiding, zo’n 24 jaar geleden, was niet wat ze er van verwachtte. Het werd een tussenjaar voor Gina van Dijk en bij het uitzendbureau zochten ze een leerling audicien bij De Haan Enschede (later Schoonenberg). Dat was het begin. Na verschillende banen in de hoorbranche runt Gina nu twee Hoorpartners shops in Ootmarsum en Delden. En dat bevalt uitstekend.

TEKST Martijn Plantinga BEELD Paul van der Wal

“Mijn eerste baan als leerling audicien was een traject van werken en leren. Eén dag naar school en vier dagen werken. Voordat ik begon had ik geen enkele ervaring in het vak, maar het beviel meteen zo goed dat ik later ook mijn diploma heb gehaald. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt: bij zelfstandige hoorwinkels, bij enkele ketens en ik heb ook een aantal jaar een eigen
hoorwinkel gehad. Vijf jaar geleden was het tijd voor een nieuwe stap. Ik wilde liever niet meer bij een keten werken en via LinkedIn kwam ik in contact met HoorPartners.

Ik heb eigenlijk vrijwel alles zelf geregeld. Opticiens bezoeken, contacten leggen en natuurlijk hun interesse polsen voor een shop-in-shop in hun optiekzaak. Serieuze gegadigden droeg ik dan vervolgens aan bij HoorPartners.
Vier jaar geleden ben ik gestart bij Klein Optiek in Delden en vorig jaar februari bij Ophuis Optiek in Ootmarsum. Ik run nu dus twee eigen winkels, maar ik moet er direct bij zeggen dat het bij beide optiekzaken voelt als een team. We kunnen elkaar ook echt versterken. Een kopje koffie zetten als een klant even moet wachten, de telefoon voor elkaar opnemen als de ander even druk is, we kunnen zelfs elkaars agenda inplannen. Dat werkt heel prettig. In principe sta ik vaste dagen in beide winkels, het is ongeveer fiftyfifty, maar ik ben wel flexibel. Als het in de ene vestiging wat drukker
is, kan ik ook schuiven. En veel gaat natuurlijk op afspraak”

Potmetertje
Er is in bijna een kwart eeuw natuurlijk veel veranderd in de hoorbranche. De ontwikkelingen lijken momenteel harder te gaan dan in de optiek. Gina: “Van brillen heb ik weinig verstand, maar daar zit de ontwikkeling vooral in de glazen denk ik. Bij ons is inderdaad heel veel veranderd. Ik vertel mijn klanten wel eens: Toen ik begon, waren de meeste hoortoestellen nog met zo’n potmetertje. Die kon je met een schroevendraaier wat hoger of lager zetten. Gaandeweg ging er steeds meer met computers en de ontwikkelingen gaan maar door. Vrijwel elke fabrikant komt geregeld met iets nieuws. Signia, met Starkey ons belangrijkste merk, heeft nu bijvoorbeeld toestellen die in het oor opladen.

Dat is interessant en daar is bij de klanten ook veel vraag naar. En het einde van de nieuwe technieken is nog niet in zicht. Mooi om te volgen en te testen. Ik bezoek ook regelmatig webinars om op de hoogte te blijven”.

Zijn de klanten in die jaren ook veranderd?
Het stereotype beeld van oude, grijze mensen zal niet zo snel veranderen. Ik heb echter wel het idee dat de gemiddelde leeftijd van dragers van hoortoestellen wat daalt. Ik zie regelmatig mensen van begin 60 in de winkel. De toestellen zijn natuurlijk ook veel beter dan vroeger. Lijken zelfs niet eens meer op hoortoestellen. Misschien hebben mensen hierdoor iets minder snel het gevoel van ‘nu ben ik oud’. Toestellen zijn ook veel multifunctioneler. Denk aan een geïntegreerde stappenteller, Spotify of valdetectie. Het is al lang niet meer alleen horen, een mooie ontwikkeling!”

Voordelen HoorPartners
Wat is nu het belangrijkste voordeel van het HoorPartners concept? Gina: “Dat zijn er voor mij meerdere. Met mijn shops in een optiekzaak, hoef je er zelf niet altijd te zijn. Mensen kunnen altijd naar binnen. Daarom kan ik ook bijvoorbeeld twee vestigingen runnen. Daarnaast krijg ik hulp van de opticien en vice versa. Als het nodig is, kunnen
we voor elkaar bijspringen. Een ander voordeel is dat mensen nu ook in kleinere plaatsen terecht kunnen voor een hoortoestel. Als fulltime audicien aan de slag in een kleine plaats is best lastig. Deze constructie is voor mij ideaal. Momenteel ben ik bezig met een vennootschapstraject. Ik werk nu in loondienst, maar met een aantal collega’s volg ik een vennootschapstraining waarmee je zelf eigenaar kunt worden. Dan werk je wel onder de paraplu van HoorPartners, maar ben je toch zelf eigenaar. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen en je moet het vooral zelf willen. Aan het eind van dit traject ga ik de knoop doorhakken. Dat vind ik wel mooi van dit bedrijf: het is heel flexibel, ze laten je zelf de keuze wat je wilt”.
Kortom, ook na 24 jaar nog voldoende uitdagingen voor Gina. “Het is ook een prachtig vak, dat me blijft boeien. Ik doe het nog elke dag met heel veel plezier”

Bovenstaand artikel komt uit earLine van zomer 2022